Sök & boka billiga flyg:

Quatar

Quatar

qa

Qatar - som officiellt går under benämningen Staten Qatar - är ett arabemirat beläget på halvön med samma namn, som i sin tur ligger på den större Arabiska halvön, i Mellanöstern. Med undantag för gränslinjen mot Saudiarabien söderut, är landet helt omgärdat av Persiska viken, av vilken ett smalt sund skiljer Qatar åt från det närliggande öriket Bahrain. Den nuvarande emiren Amir Hamad bin Kalifa al-Thanis familj har regerat över landet alltsedan 1800-talet även om det inom släkten har förekommit maktkamp. Tämligen nya upptäckter på en av öarna utanför Qatars kust påvisar att området bebotts av människor sedan förhistorisk tid och att Persiska viken redan mycket tidigt spelat en stor roll för invånarna.

Landet antog islam som sin officiella religion redan under profeten Mohammeds levnad och har allt sedan dess bibehållit de som sådan. På grund av det strategiska läget för kommers, kom Qatar att redan under medeltiden influeras och befolkas av människor från olika delar världen såsom Afrika, Sydostasien och Malayarkipelagen. Storbritannien kom in som kolonialmakt på 1800-talet och bibehöll under varierande former inflytande över Qatar fram till den slutgiltiga självständigheten i september månad 1971. Under det första s.k. Irakkriget ställde landet upp aktivt på de allierades sida, bland annat genom att låta Kanada ha en bas för sina luftburna styrkor här.

I dag är Qatar på grund av sina gas- och oljefyndigheter ett av världens rikaste länder. För turister är förstås ett land som nästan till sin helhet omgärdas av hav i ett varmt klimat nästan ett paradis. Alla former av aktiviteter kopplat till strandliv finns här i mängder, inte minst att köra jet-ski längs kusten. Här finns också ökansafaris, drakflygning, bilkörning i sand eller varför inte en rundvandring i de många köpcentra som finns utspridda i huvudstaden Doha.