Sök & boka billiga flyg:

Rumanien

Rumanien

ro

Rumänien är ett relativt centralt beläget land i Europa som gränsar till Bulgarien söderut, Moldavien och Ukraina i nordost samt Serbien och Ungern västerut. Beläget på den norra delen av Balkan, har landet dessutom en kustlinje österut mot Svarta havet. I Rumänien har Europas allra äldsta mänskliga kvarlevor hittats vilka har daterats till att vara inte mindre än 42 000 år gamla. Mycket talar för att detta representerar de första människorna som överhuvudtaget satte fot på kontinenten. Emellertid finns ingen skriftlig dokumentation av den rumänska historien tidigare än 440 innan Kristi födelse då Herodotos beskriver det dakiska folkslaget samt en Thrakisk stam. Det romerska riket fick intresse av området och erövrade detsamma efter ett par krig på 100-talet. Det anses också vara av romerskt ursprung som det nuvarande namnet härstammar.

Historien har sedan inbegripit styren av många olika folk och länder, som exempelvis Daker, Romare, Ungrare, Bulgarer och Ottomaner. Under en knapp hundraårsperiod från mitten av 1800-talet till mitten av 1900-talet var Rumänien en monarki men under påtryckning av dåvarande Sovjetunionen tvingades kung Michael den förste att lämna tronen 1947 varefter en period av kommunistiskt och totalitärt styre följde ända till den s.k. Järnridåns fall 1989. Studier i efterhand visar att ett minimum av 2 miljoner människor förlorade livet under den kommunistiska eran. 2000-talet har präglats av stark ekonomisk tillväxt med den globala finanskrisen som enda avbräck. Turismen är en starkt bidragande faktor till ekonomin och de många utländska investeringar som gjorts.

Det är framförallt det vackra landskapet och landets rika historia som används för att marknadsföra Rumänien och drygt 20 miljoner övernattningsnätter per år talar sitt tydliga språk. Det mytomspunna Transylvanien och vintersport i Karpaterna är mera konkreta dragplåster. Huvudstaden Bukarest erbjuder en tilltalande mix av nytt och gammalt, t.ex. genom å ena sidan flera hundra år gamla kyrkor och å andra sidan massiva, gråa byggnader från kommunistperioden.