Sök & boka billiga flyg:

Ryssland

Ryssland

ru

Ryssland - eller Ryska Federationen som är det officiella namnet - är det överlägset största landet i hela världen. Med landsdelar belägna såväl i Europa som i Asien täcker territoriet en niondel av hela jordens yta. Den enorma arealen motsvaras inte riktigt i befolkningshänseende utan Ryssland är det nionde folkrikaste landet i världen med en population på omkring 142 miljoner invånare. Tack vare den stora ytan gränsar landet till många olika länder, exempelvis Norge i nordväst, tidigare sovjetrepubliker såsom Ukraina och Georgien samt Kina i sydost. Sjövägen finns även gränser mot både Japan och USA.

Denna stora nations historia antas ha börjat i området kring Kiev och påstås ha grundlagts av en vikingakrigare någon gång på 900-talet. Från 1500-talet och framåt började landet växa mot en global stormaktsnivå och man utkämpade ett flertal krig för att utöka sitt territorium. I tidigt skede av 1900-talet kokade det i de ryska folklagren på grund av matbrist och missnöje över det dåliga utfallet av första världskriget. Detta kulminerade i en revolution 1917 där soldater ställde sig på folkets sida och den dåvarande tsaren Nikolaj den andre tvingades från tronen. Efter ytterligare stridigheter kunde så kommunisterna 1922 utropa Sovjetunionen vilket skulle komma att bli den ena av de två supermakter som utkämpade det så kallade “Kalla kriget” ända fram till Sovjets fall 1991. Det nya Ryssland kollapsade mer eller mindre ekonomiskt under 1990-talet men har sedan dess återhämtat sig successivt. Här finns naturresurser som gas, olja, metall och timmer i massor.

Turismen har alltsedan Sovjettiden växt kontinuerligt och Ryssland är i dag ett av världens allra mest populära resmål. Det är förstås ogörligt att med några få ord sammanfatta alla de attraktioner som radas upp i ett land av denna storlek. Här finns exempelvis inte mindre än 23 platser som upptagits på Unescos världsarvslista. De mest populära destinationerna är dock den nuvarande huvudstaden Moskva och den tidigare huvudstaden Sankt Petersburg (som under en tid kallades Leningrad). Resor längs den kända Transsibiriska järnvägen hör också till aktiviteter som lockar många människor.

Här kan du läsa om att skaffa visum till Ryssland. Läs mer om Sankt Petersburg.