Sök & boka billiga flyg:

Singapore

Singapore

sg

Singapore - vars formella benämning är Republiken Singapore - är en nation belägen på Malackahalvöns södra spets, cirka 14 mil norr om ekvatorn. Förutom den del som ligger på halvön och alltså är fastland, består Singapore dessutom av 63 stycken tillhörande öar varav de flesta är små till ytan. Landet är en s.k. stadsnation varför hela befolkningen - som uppgår till knappt 4,5 miljoner invånare - också bor i huvudstaden med samma namn. Utöver Singapore finns i dag bara Monaco och Vatikanstaten såsom varande självständiga stadsnationer och oaktat att Singapore är Sydostasiens minsta land så är det störst bland dessa tre.

Landets namn betyder “Lejonstaden” och gavs av grundaren Sang Nila Utama vilket får ses som ironiskt då lejon troligen aldrig funnits i området och Utama därför antagligen förväxlade lejon med tigrar. De första dokumenterade bosättningarna i området återfinns på 200-talet. Platsen blev en allt viktigare utpost och handelsplats ändra fram till sent 1300-tal. Portugiserna landsteg, som första européer i början av 1600-talet men landet kolonialiserades först 200 år efteråt och då av britterna. Officiellt varade kolonialtiden mellan 1824 och 1963 varefter man under två år ingick i en union med Malaysia. Helt självständigt blev Singapore således först 1965. Dåvarande premiärministern Lee Kuan Yew kan stoltsera med en ämbetstid på inte mindre än 41 (!) år.

I dag är Singapore en välutvecklad marknadsekonomi som tillsammans med Taiwan, Hong Kong och Sydkorea utgör de “Fyra asiatiska tigrarna”. Turismen är en av de allra viktigaste näringarna då landet är ett populärt resmål med drygt 10 miljoner besökare årligen. Som en veritabel smältdegel mellan kinesisk, malaysisk, indisk och arabisk kultur lockar landet med utmärkt shopping, exempelvis på Orchard Road, två stycken kasinon, gourmetmat samt med den lite udda nischen medicinsk turism.