Sök & boka billiga flyg:

Slovenien

Slovenien

si

Slovenien - eller Republiken Slovenien som är det officiella namnet - är ett centraleuropeiskt land som sträcker sig från alperna ner till Medelhavet. Landet har gränslinjer mot Italien (västerut), Kroatien (söder- och österut), Ungern (i nordost) och Österrike (norrut) samt kustlinje mot Adriatiska havet i sydväst.

Slovenien är en av de stater som (åter)uppstod ur det forna Jugoslaviens sönderfall i början av 1990-talet och har en förhållandevis modest befolkningsnivå på strax över 2 miljoner invånare. Det slovenska folkslaget har befolkat området i cirka 1 500 år men regionen har under den största delen av historien endera varit uppdelad mellan - eller inkorporerat i - andra länder och/eller unioner. Exempel på dessa är Romarriket, Habsburgska kungadömet, Österrike-Ungern, Kungadömet Jugoslavien och senast alltså den socialistiska förbundsrepubliken Jugoslavien. Under andra världskriget intogs Slovenien av Axelmakterna och delades upp mellan Italien, Tyskland och Ungern.

I dag, snart 20 år efter självständigheten, är Slovenien en ganska välmående nation och har - i ekonomiskt hänseende - Centraleuropas högsta BNP per capita. Trots detta finns orosmoln såsom låg utländsk investeringsnivå och tappade industriella marknadsandelar till främst Asien. Inte minst landets mångskiftande natur borgar för en stark konkurrenskraft på turistmarknaden. Kusten mot Adriatiska havet i sydväst och Alperna i nordväst utgör härliga kontraster som båda har stark dragningskraft för besökare. Postojnagrottan drar massor av folk men en kvarts färd därifrån ligger en annan grotta; Skocjan som är upptagen på Unescos världsarvslista. Den centralt belägna huvudstaden Ljubljana erbjuder mycket fin arkitektur och ett rikt kulturliv.