Sök & boka billiga flyg:

Slovakien

Slovakien

sk

Slovakien - eller Republiken Slovakien som är det officiella namnet - är en formellt ung nation men med rika historiska rötter. Landet ligger i Östeuropa, saknar kust mot havet och gränsar till Polen i norr, Tjeckien och Österrike i väst, Ukraina i öst samt Ungern i syd. Befolkningsmängden uppgår till knappt 5,5 miljoner invånare och huvudstaden Bratislava utgör också landets största stad.

Arkeologiska utgrävningar har resulterat i artefakter som genom den s.k. kolmetoden daterats så tidigt som 270 000 år före Kristi födelse. Via fynd med senare ursprung kan man fastställa att området varit bebott av människor praktiskt taget konstant under en mycket lång tid. Under historiens gång har Slovakien oftast lytt under - eller samverkat med - andra länder i konstellationer och statsbildningar som exempelvis Stormähren, Övre Ungern, Habsburgska riket och Tjeckoslovakien. Under andra världskriget kom en kort period av formell självständighet som dock i realiteten utmynnade i en lydstat till Tyskland på vars sida man även stred i kriget. Efter kriget införlivades landet på nytt med Tjeckoslovakien och blev snart en del i det kommunistiska östblocket (Warszawapakten). Det nuvarande Slovakien bildades 1 januari 1993 och är i dag en av Europas snabbast växande ekonomier.

Med sitt bergiga landskap utgör Slovakien ett utmärkt resmål för skidturister, framförallt i Tatrabergen. Annars är det huvudstaden som utgör det största dragplåstret för besökare. Medeltida städer och slott, spaanläggningar samt fascinerande grottor och nationalparker är andra exempel på attraktioner i landet.