Sök & boka billiga flyg:

Senegal

Senegal

sn

Senegal - eller Republiken Senegal som är det officiella namnet - är ett västafrikanskt land på kusten mot Atlanten västerut. Denna kust - tillsammans med de utomliggande öarna - utgör dessutom den västligaste punkten för hela kontinenten. I övrigt gränsar landet till Guinea och Guinea-Bissau söderut, Mali österut, Mauretanien norrut samt Gambia (åt flera håll). Landet består till största delar av slättland (med en högsta punkt på 581 meter över havet) och klimatet är tropiskt - hett och fuktigt.

Befolkningsnivån uppgår till ungefär 12,5 miljoner invånare och den nuvarande huvudstaden är Dakar som är belägen på Kap Verde-halvön och har en population på drygt 1 miljon människor. Arkeologiska fynd påvisar att området var bebott under förhistorisk tid men det finns inte mycket konkret innan Senegal var en del av Ghanariket som hade sin storhetstid från 790 fram till 1076. Islam, vilken fortfarande är den helt dominerande religionen i landet, infördes på 1000-talet. Efter kamp mellan flera europeiska länder som hade stort intresse av naturtillgångar som guld, salt och elfenben, blev Senegal slutligen en koloni under franskt styre. Detta varade i varierande omfattning från 1677 till 1960 då full självständighet uppnåddes. Under 1980-talet genomfördes en period i union med Gambia under namnet Senegambia.

Dagens Senegal har en - med afrikanska mått mätt - gynnsam ekonomi men med haltande fördelning, varför cirka en tredjedel av befolkningen lever under det s.k. fattigdomsstrecket. Bland de viktigaste näringarna återfinns turismen med exempelvis safaris i minireservatet Fathala Reserve där man kan beskåda giraffer, antiloper och noshörningar bland annat. Det nydanade intresset för ekoturism är en bidragande faktor till intresset för Senegal men man ska trots allt inte sticka under stol med att det är de fantastiska stränderna som utgör det allra största dragplåstret för besökare.