Sök & boka billiga flyg:

Tchad

Tchad

td

Tchad - med det formella namnet Republiken Tchad - är ett centralafrikanskt land helt omgärdat av fast mark och alltså utan egen kust. Det gränsar till Centralafrikanska Republiken söderut, Libyen norrut, Kamerun och Nigeria i sydväst, Niger västerut och Sudan österut. Landet kan indelas i tre huvudsakliga regioner med ett ökenområde i norr, ett ofruktbart smalare Sahelområde i mitten och ett mera fertilt savannområde i södern. Kombinationen av så pass mycket icke odlingsbar mark och avsaknaden av havsförbindelse har gett landet det mindre smickrande namnet “Afrikas döda hjärta”.

Dock har man Afrikas näst största sjö (efter Lake Victoria) i form av Lake Chad efter vilken hela landet har fått sitt namn. Invånarantalet uppskattas till drygt 11 miljoner invånare. Stora skaror människor immigrerade hit för cirka 9 000 år sedan. Allt efter som tiden gick blev området - och därmed också kampen om makten över det - allt viktigare då de transsahariska handelslederna gick genom Sahelområdet. Landet kolonialiserades 1920 av Frankrike som gjorde det till en del av dåvarande Franska Ekvatorialafrika. Fransoserna styrde fram till 1960 då landet blev självständigt.

Djupa och mångåriga konflikter som bottnar i religiösa och etniska meningsskiljaktigheter har präglat landet och på senare tid har även den pågående Darfurkrisen smittat av sig till Tchad med hundratusentals flyktingar boende i tältläger i landets östra delar. Flera länders regeringar - bland annat Englands och USA:s - rekommenderar att överhuvudtaget inte åka till Tchad då det anses som osäkert. Huvudstaden N’Djamena som är belägen vid gränsen till Kamerun är praktiskt taget enda platsen som bedöms relativt trygg. Där hittar man bl. a. vackra moskéer, presidentpalatset, nationalmuseet och en katedral.