Sök & boka billiga flyg:

Togo

Togo

tg

Togo - vars officiella namn är Togolesiska Republiken - är ett västafrikanskt land med en befolkning på drygt 6.6 miljoner invånare. Det är ett subsahariskt land som gränsar till Benin österut, Burkina Faso norrut samt Ghana västerut. Söderut finns en smal kustremsa mot Guineabukten. Dess förre president och diktator Gnassingbé Eyadéma ledde landet under hela 38 år mellan 1967 och 2005 vilket är ett svårslagbart rekord för hela den afrikanska kontinenten.

Huvudstaden Lomé är belägen längs sydkusten och har dessutom landets största och viktigaste hamn. I historiskt hänseende var portugiserna de första européer som landsteg i Togo men under årens lopp kom även Tyskland, England och Frankrike att vara inblandade i utvecklingen som till stora delar, under ett par hundra år, kom att handla om slavhandel. Togos - och grannländernas - kustlinje kallades under lång tid för “Slavkusten”. Frankrike var det land som efter världskrigen blev den styrande kolonialmakten som slutligen gav Togo sin självständighet år 1960. Landet är helt beroende av sitt jordbruk som sysselsätter nära två tredjedelar av den arbetsföra befolkningen. Bomull, kakao och kaffe är de viktigaste exportprodukterna. Ungefär en tredjedel av invånarna bedöms leva i direkt fattigdom.

Togo har ett tropiskt klimat och landets långsmala form ger ett varierat landskap från norr till söder. Turismen koncentreras i stort till Lomé och andra orter längs kusten. Stränderna används, förutom till sedvanligt sol och badliv, som festplatser på kvällarna då många människor samlas. Huvudstaden erbjuder dessutom ett överraskande rikt natt- och nöjesliv med många nattklubbar och barer.