Sök & boka billiga flyg:

Thailand

Thailand

th

Thailand - som officiellt benämns Konungariket Thailand (och i perioder även har hetat Siam) - ligger centralt i Sydostasien. Landet gränsar till Burma och Laos norrut, Kambodja och Laos österut samt Malaysia söderut. Kustlinje finns söderut till Thailaindsgulfen där man har maritim gräns mot Vietnam och Andamanska havet västerut där gräns finnes mot Indonesien och Indien.

Landets statsskick är konstitutionell monarki som leds av kungen Bhumibol Adulyadej. Han har regerat sedan 1946 vilket gör honom till det statsöverhuvud som befäst sin post längst i hela världen. Befolkningens tilltro till kungahuset är benhårt grundmurad och då politiska oroshärdar blossat upp i landet har alla sidor lyssnat när monarken sökt gjuta olja på vågorna. Hans auktoritet och hans popularitet går hand i hand i en utsträckning som saknar motstycke på jorden. Thailand har en befolkning på nära 64 miljoner invånare som i stort sett (till cirka 95%) homogent är buddhistisk. I historiskt hänseende har landet varit befolkat i ungefär 10 000 år. Vad som särskiljer Thailand från övriga sydostasiatiska nationer är att även om olika styren kommit och gått, har landet aldrig varit kolonialiserat av något europeiskt land utan bibehållit sin självständighet. Dagens Thailand har stagnerat något ekonomiskt efter att från mitten av 1980-talet till mitten av 1990-talet haft världens högsta tillväxttakt. Landet är världens största exportör av ris och mer än hälften av den odlingsbara marken används i detta syfte. Andra exportvaror är fisk, gummi och elektronik.

Turismen är en näring som också är av stor betydelse för ekonomin. Även om huvudstaden Bangkok är ett nog så populärt resmål så är det de rena turistparadisen Phuket, Pattaya och Ko Samui med flera som bidragit till att det årliga besökarantalet numera uppgår till nära 15 miljoner. Det kristallklara vattnet, den säregna arkitekturen, arrangemang som Full Moon Party på Ko Pha Ngan och inte minst de vänliga och gästfria människorna ger en svårmotståndlig kombination. Läs även våra reseguider om Koh Chang & Koh Lipe.

Här kan du läsa om att skaffa visum till Thailand.