Sök & boka billiga flyg:

Tunisien

Tunisien

tn

Tunisien - eller Republiken Tunisien som är det officiella namnet - är ett nordafrikanskt land som gränsar till Algeriet västerut och Libyen i sydost. Norr- och österut finns kustlinjer mot Medelhavet. Landet är Afrikas nordligaste och har fått sitt namn efter dess huvudstad: Tunis.

Befolkningsmängden uppgår till cirka 10,5 miljoner invånare och såsom varande arabiskt land har man islam som statsreligion, dock med grundlagsskyddad religionsfrihet. En mängd olika folkslag och styren har passerat under landets historia som i skriftlig form tar sin början för drygt 3 000 år sedan. Berber, fenicier, romare, vandaler, bysantiner och européer har alla varit inblandade genom åren. Till stor del har detta orsakats av det strategiska läget som flera områden i Tunisien har, historiskt sett inte minst genom den dåtida mycket viktiga och inflytelserika staden Karthago. Frankrike, som var den europeiska kolonialmakten, gav Tunisien sin självständighet 1956. Dessförinnan hade landet kommit att spela en stor roll för den nordafrikanska delen av andra världskriget, främst genom de båda slagen vid el-Alamein 1942.

I dag är Tunisien medlem av såväl Afrikanska Unionen som Arabförbundet. Man har ett gott förhållande till Europeiska unionen, EU som är landets största handelspartner och även förbindelserna med USA är goda i jämförelse med de flesta andra arabländer. Ekonomin är mångskiftande och en av kontinentens allra starkaste.

Tunisien är relativt välutvecklat i turisthänseende. Charterresor hamnar oftast på orter längs Medelhavskusten och dess stränder men det finns också sevärda attraktioner inåt landet. Bland de mer populära resmålen hör Port El Kantaoui, Djerba och Douz. Huvudstaden Tunis erbjuder ett urval av kultur, shopping och vacker arkitektur. Dessutom tar man sig därifrån lätt vidare till de kvarvarande lämningarna av Karthago.