Sök & boka billiga flyg:

Tonga

Tonga

to

Tonga - eller Konungariket Tonga som är det officiella namnet - är ett örike i södra delen av Stilla havet. Landet består av en arkipelag som innefattar 169 stycken öar varav enbart drygt en femtedel är bebodda. Rent geografiskt ligger arkipelagen ungefär en tredjedels väg från Nya Zeeland mot Hawaii, söder om Samoa.

Öarnas totala befolkning uppgår till ungefär 105 000 invånare varav nästan en fjärdedel återfinns i huvudstaden Nuku’alofa som är belägen på ön Tongatapu. Förutom de rent administrativa högkvarter som hör en huvudstad till, finns här också det kungliga palatset. Tongas historia innan européer hittade ögruppen är ganska vagt återgiven då det saknas skriftlig dokumentation. Troligen kom de första människorna hit för cirka 3 000 - 3 500 år sedan. Den första europeiska kontakten knöts år 1616 då det nederländska fartyget Eendracht och dess besättning gjorde ett kortvarigt stopp. Oaktat att Tonga mellan 1900 och 1952 var ett brittiskt protektorat, är öriket unikt för hela regionen då det är det enda landet som inte formellt varit kolonialiserat av ett europeiskt land.

Ekonomiskt fungerar landet relativt väl fördelningsmässigt med fri basal utbildning och sjukvård samt ingen direkt akut fattigdom. Detta till trots är Tonga i behov av hjälp utifrån, i form av såväl organiserad hjälp som av s.k. remitteringar, d.v.s. utomlands boende tonganer som skickar pengar till hemlandet. Vid sidan av jordbruk och fiskenäringen är också turismen viktig för landet. Ögruppens smeknamn “Vänskapsöarna” talar sitt tydliga språk om det varma välkomnande som besökare får här. Ön Tongatapu och de omgärdande småöarna drar de flesta turisterna med en blandning av fina stränder, vacker natur, unika kulturupplevelse och förstås huvudstaden. Andra intressanta platser är Tongas äldsta ö ‘Eua, ögruppen Vava’u där det under årets andra halva alltid siktas valar samt Niuas med enastående stränder. Vad gäller aktiviteter finns här allehanda vattensporter, fiske och drakflygning som exempel. Tongas kulinariska specialitet är hummer.