Sök & boka billiga flyg:

Taiwan

Taiwan

tw

Taiwan - vilket också är känt under namnet Formosa - är ett örike som formellt tillhör Folkrepubliken Kina men som i realiteten fungerar som ett eget kand när det gäller det mesta. Som tillhörande Kina utgör Taiwan dess största ö och är belägen utanför Kinas sydöstra kust i Stilla havet. Med en befolkning på drygt 23 miljoner invånare är Taiwan världens näst mest tätbefolkade land efter Bangladesh.

Territoriet innefattar även ett antal mindre öar i närområdet. I historiskt hänseende har man hittat bevis för mänsklig bosättning så långt som 30 000 år tillbaka. Det finns emellertid antagligen inget genetiskt samband med någon av de grupper som idag befolkar ön. De nuvarande taiwanesiska urinvånarnas förfäder anlände i stället för cirka 4 000 år sedan. Portugiserna bar de första européer som anlände till ön och det är från dem som det alternativa namnet Formosa (“vacker ö”) härstammar. Dock var det nederländarna som 1624 gjorde den första europeiska etableringen i form av en handelsplats vilket var början till att Taiwan senare blev en nederländsk koloni. Två år senare kom spanjorerna att göra den norra delen av ön till en egen koloni som varade fram till 1642. Kina drev Nederländerna på flykten 1662 och 1683 blev Taiwan formellt en del av Kina. Detta varade fram till 1895 då Japan övertog makten över ön vilket varade i 50 år när kineserna fick tillbaka Taiwan i samband med Japans nederlag i andra världskriget.

Idag är Taiwan ett högteknologiskt land med hög ekonomisk standard och ingår tillsammans med Hong Kong, Singapore och Sydkorea i “De fyra asiatiska tigrarna”. Möjligen har så stort fokus lagts på öns ekonomi och teknik att öns turistattraktioner kommit i skymundan. Huvudstaden Taipei är en världsstad vad gäller kultur och underhållning och naturmässigt kan Taiwan stoltsera med ett flertal underbara nationalparker varav vissa med heta källor samt helt enastående stränder.