Sök & boka billiga flyg:

Ukraina

Ukraina

ua

Ukraina är en östeuropeisk republik som gränsar till Ryssland österut, Polen, Slovakien och Ungern västerut, Vitryssland norrut samt Moldavien och Rumänien i sydväst. Ukraina har även kustlinjer mot såväl Svarta havet som Azovhavet, båda söderut. Landet utgjorde fram till Sovjetunionens fall 1991 en av de femton sovjetrepublikerna.

Ukraina är Europas till ytan näst största land efter Ryssland och har en befolkningsnivå på lite drygt 46 miljoner invånare. Huvudstad, tillika största stad, är Kiev med en population på knappt 3 miljoner människor. Bosättningar i området har förekommit i vart fall alltsedan 4 500 år innan Kristi födelse. På 800-talet, då det s.k. Kievriket uppstod, bodde här slaviska folkslag av olika stammar. Riket utvecklades till en stormakt som varade in på 1100-talet. Hundra år senare invaderades landet av mongoler och Kiev demolerades i grunden. Samma år - 1917 - som revolutionen i Ryssland genomfördes, bildades Folkrepubliken Ukraina vilken någorlunda motsvarar dagens Ukraina och fem år efter blev landet en del av Sovjetunionen.

År 1932 drabbades Ukraina av den fasansfulla svältkatastrofen Holodomor som krävde nära tio miljoner människoliv. Under andra världskriget ockuperade nazisterna landet mellan 1941 och 1944. Under 2000-talet förekom en del politisk spänning mellan västvänliga och ryssvänliga inriktningar. Ekonomin har länge till stora delar vilat på industrin med produkter inom fordons-, flyg- och rymdsektorn med mera.

Turismmässigt är Ukraina världens sjunde mest besökta land med drygt 25 miljoner turister 2008. År 2007 genomfördes en omröstning för att ta fram “Ukrainas 7 underverk” och resultatet visar landets sju mest viktiga historiska och kulturella monument. Noterbart är det urval som finns representerat i Ukraina då omröstningen föregicks av drygt 1 000 nomineringar på platser. Förutom dessa finns mera konventionellt turism i exempelvis Kiev som har ett stort utbud av sevärdheter till mera udda inslag som rundtur i Tjernobyl där den stora kärnkraftsolyckan ägde rum 1986.