Sök & boka billiga flyg:

Uruguay

Uruguay

uy

Uruguay - vars officiella benämning är Orientaliska Republiken Uruguay - ligger i sydöstra delen av Sydamerika vid kusten mot Atlanten. Landet har markvägen endast gränslinje mot Brasilien endas en kort väg över någon av floderna Uruguayfloden eller Rio de la Plata ligger Argentina. Det är det geografiska läget öster om Uruguayfloden som har lett till att ordet “orientalisk” finns med i det formella namnet trots att man är belägen i den västra hemisfären. Uruguay är - efter Surinam - kontinentens näst minsta land med en befolkning på ungefär 3.3 miljoner invånare varav en tredjedel är bosatt i landets huvudstad Montevideo.

Det officiella språket är spanska och en mycket stor andel av befolkningen kommer från början av europeiskt ursprung. Den enda dokumenterade bosättningen innan koloniseringen bar av Charruafolket som dock fördrevs långt innan. Det nuvarande Uruguay delades först mellan spanska och portugisiska intressen men det var spanjorerna som i förlängningen blev kolonialmakten för landet. Självständighet uppnåddes 1814 vilket var jämförelsevis tidigt men mellan 1821 och 1828 hörde landet till Brasilien. Uruguay har dock upplevt mycket konflikter, våld och politisk instabilitet ända fram till mitten av 1980-talet. I dag är landet - trots att man fortfarande till stora delar är ett jordbrukssamhälle - ett av Sydamerikas bäst ekonomiskt utvecklade länder.

I turisthänseende finns här, vid sidan av konventionell med stränder och stadsliv, den originella estanciaturismen vilken baseras på den historik, tradition och folkkultur som växt fram runt livet vid de gammeldags rancher som var vanliga under Uruguays guldålder. Väl i landet får man heller inte missa landets enastående nötkött som är berömt världen över.