Sök & boka billiga flyg:

Uzbekistan

Uzbekistan

uz

Uzbekistan - som officiellt heter Republiken Uzbekistan - är ett centralasiatiskt land som saknar egen kustlinje mot havet. Det gränsar till Afghanistan och Turkmenistan söderut, Kazakstan norrut och västerut samt Kirgizistan och Tadzjikistan österut. Det är tillsammans med Liechtenstein enda landet i världen vars samtliga grannar också helt saknar maritim kust. Dessutom är Uzbekistan det enda centralasiatiska land som gränsar till alla de fyra övriga i regionen.

Klimatet är kontinentalt med stora skillnader mellan sommar (medeltemperatur på cirka 40 grader Celsius) och vinter (medeltemperatur på cirka -23 grader). Med mycket öken och berg är landskapet huvudsakligen ofruktsamt och mindre än 10% av landets yta är odlingsbar. Ur ett historiskt perspektiv har området i olika perioder styrts av bland annat perser, mongoler och ryssar. Landet utgjorde en av de forna sovjetrepublikerna och utropades som självständigt på hösten 1991. I mitten av 00-talet blossade politiska oroligheter upp i östra delen av Uzbekistan och hundratals människoliv tros ha gått till spillo. Ekonomiskt led landet - som så många av de f.d. sovjetrepublikerna - av en kraftig nedgång och eskalerande inflation de första åren efter självständigheten. Dock har 00-talet inneburit en stabil och dessutom ökande tillväxt samt mera realistiska inflationssiffror.

Den nuvarande befolkningen uppgår till cirka 28 miljoner invånare. Drygt 2 miljoner av dessa återfinns i huvudstaden Tasjkent som också är den klart modernaste i landet. Här finns bl.a. många intressanta museer, ett eget Gamla stan samt Tasjkentland som är en nöjespark. Andra sevärda platser är den 2 500 år gamla staden Bukhara vars historiska kärna är upptagen på Unescos världsarvslista, precis som landets näst största stad Samarkand.