Sök & boka billiga flyg:

Venezuela

Venezuela

ve

Venezuela - med det formella namnet Bolivarianska republiken Venezuela - är ett tropiskt land på Sydamerikas norra kust. Vid sidan av det kontinentala fastlandet hör också ett stort antal öar belägna utanför kusten till Karibiska Havet till landet. Venezuela gränsar till Guyana österut, Brasilien söderut och Colombia västerut. Norrut finns flera kända ögrupper/öar såsom Grenada, Grenadinerna och Barbados.

Landet ligger i territoriell tvist med såväl Guyana som Colombia avseende Essequiboområdet respektive Venezualagolfen. Landet är bland de mest urbaniserade nationerna i hela Latinamerika med en stor majoritet av befolkningen boendes i storstäder, framförallt i norra delen av Venezuela. Befolkningsmängden uppgick 2009 till knappt 27 miljoner invånare varav ungefär 2,1 miljoner i huvudstaden Caracas. Med hela metropolområdet inräknat får man emellertid lägga till ytterligare en miljon människor. Venezuelas historik är fantastiskt lång och rik. Området har varit bebott av människor i cirka 15 000 år. År 1522 kolonialiserades landet för första gången av Spanien. Detta återspeglas i att spanska fortfarande är landets officiella språk. I början av 1800-talet slogs flera försök till självständighet ner innan den berömde frihetskämpen Simón Bolivar slutligen ledde styrkorna till seger, främst genom att vinna Slaget om Carabobo. I dag leds landet av den kontroversielle presidenten Hugo Chavez och oljan är den mest inkomstbringande produkten vilken har gett Venezuela en stark ekonomisk och politisk position i Latinamerika.

Även naturmässigt är landet oerhört rikt med bl.a. världens högsta vattenfall (Angel Falls), den längsta kustlinjen mot Karibiska Havet och Canaimas Nationalpark som några exempel. Den som hellre söker sig till stadsmiljö kan exempelvis välja på Caracas, näst största staden Maracaibo eller de forna huvudstäderna Coro (upptagen på Unescos världsarvslista) och Maracay.