Sök & boka billiga flyg:

Vietnam

Vietnam

vn

Vietnam - som officiellt heter Socialistiska republiken Vietnam - är ett sydasiatiskt land som är det längst östbelägna på den Indokinesiska halvön. Landet gränsar till Kina norrut, Kambodja i sydväst och Sydkinesiska Havet österut. Vietnam är för närvarande världens trettonde mest befolkade land med en population på drygt 86 miljoner invånare. Huvudstaden Hanoi står för cirka 6,5 miljoner av dessa enär landets största stad är Ho Chi Minh City (tidigare Saigon) med drygt 9 miljoner invånare i metropolområdet.

Området som idag utgör Vietnam har varit befolkat i många tusen år. Brons och koppar samt inte minst upptäckandet av hur man odlar ris var mycket viktiga faktorer i utvecklingen under historien. I mer modern historia blev landet först ställt under Frankrikes - och sedermera Japans - kolonimakt som en del av Franska Indokina. En revolt som bestod i väpnad konflikt under ledning av Ho Chi Minh 1941 resulterade i delningen av landet i ett Syd- och ett Nordvietnam. Det ökända Vietnamkriget (1955-1975) där USA slogs på den sydliga sidan resulterade ändå i nordvietnamesisk seger och återförening av landet.

Idag är Vietnam fortfarande en kommunistisk diktatur där mycken kritik mot begränsade mänskliga rättigheter riktas mot det allenarådande partiet. Sedan mitten av 1980-talet har dock vissa reformer, främst ekonomiska, genomförts vilket öppnat upp relationerna till omvärlden, vilket fick landets ekonomi att bli den snabbast växande i världen mellan 2000 och 2005. Tidigare hade Vietnam varit ett av världens fattigaste länder. Samtidigt har även turistnäringen växt sig allt starkare och landet får numera mellan 4 och 5 miljoner besökare årligen. De attraktioner som drar är framför allt naturen och de majestätiska byggnader av både nytt och gammalt snitt som finns att beskåda.

Här kan du läsa om att skaffa visum till Vietnam.