Sök & boka billiga flyg:

Vanuatu

Vanuatu

vu

Vanuatu - med det officiella namnet Repibliken Vanuatu - är ett örike som är beläget i södra delen av Stilla Havet. I geografiskt hänseende ligger arkipelagen öster om norra Australien, väster om Fiji och inte särskilt långt från Nya Guinea. Ögruppen är av vulkanisk karaktär och har en sammanlagd yta om ungefär 12 000 kvadratkilometer.

Öarna är 82 till antalet och oaktat att samtliga, relativt, är ganska små så är de två största Espiritu Santo och Malakula. Öriket har sammantaget en befolkningsmängd om drygt 243 000 invånare och dess huvudstad är Port Villa med en population på knappt 40 000 vilken är belägen på ön Efate. Denna utgör såväl ekonomiskt som kommersiellt centrum för hela arkipelagen. Örikets historia sträcker sig cirka 4 000 år tillbaka i tiden. När det gäller den europeiska upptäckten siktades Espiritu Santo av portugiser första gången år 1606 men inte förrän 1768 skedde den första egentliga landstigningen. Kapten James Cook döpte ögruppen till Nya Hebriderna 1774 och det namnet följde med fram till dess att självständighet uppnåddes så sent som 1980. Då hade man haft både Storbritannien och Frankrike som kolonialherrar. Efter självständigheten följde en tid av politisk instabilitet men numera hålls regelbundet val i landet.

Klimatmässigt finns här alla tropiska varianter från fuktigt och hett i norr till milt och torrt i söder. Vanuatus högsäsong i turisthänseende pågår från juli till december. Lokalbefolkningen är känd för sin gästfrihet och sitt vänliga bemötande. Analogt med detta ligger även kriminaliteten på en låg nivå. Turismen ger cirka 200 000 besökare per år men av dessa är endast ungefär 3 000 européer. Att naturen är storslagen och i stora stycken orörd kan kanske bäst illustreras genom det faktum att flera länders varianter av “Robinson” har spelats in i Vanuatu.