Sök & boka billiga flyg:

Sydafrika

Sydafrika

za

Sydafrika - vars officiella benämning är Republiken Sydafrika - är den afrikanska kontinentens sydligaste land. Det gränsar norrut till Botswana, Namibia och Zimbabwe samt österut till Moçambique och Swaziland. Dessutom finns den självständiga enklaven Lesotho som omgärdas av Sydafrikas östliga delar. Sydafrika är, med snart 50 miljoner invånare, Afrikas femte största land sett till befolkningsmängden men i många avseenden kontinentens mest utvecklade.

Landets huvudstadsbehörighet är tredelad mellan Pretoria (administrativ), Kapstaden (lagstiftande) och Bloemfontein (juridisk). Ingen av de tre nämnda är emellertid Sydafrikas största stad vilket i stället är Johannesburg med en befolkning på nära 4 miljoner invånare. Sydafrikas hela historia är en av världens allra längsta med lämningar som påvisar förhistorisk mänsklig närvaro redan för 2-3 miljoner år sedan. Landets moderna historia brukar anses börja 1487, då den portugisiske upptäcktsresanden Bartolomeu Dias som första europé nådde Afrikas södra spets. Till en början kallades den för Stormudden men Portugals dåvarande regent döpte om den till det fortfarande rådande Godahoppsudden. Det blev sedermera Storbritannien som kolonialiserade området och självständighet uppnåddes 1910. Den nuvarande republiken instiftades 1961.Vad som mer än annat gjort Sydafrika känt är det rasåtskiljande systemet apartheid och folkets kamp mot detsamma. Redan efter Boerkriget hade många känt en tilltagande diskriminering men efter valet 1948 lagstadgades rasismen. Som symbol mot systemet kom ledaren för ANC - Nelson Mandela att framstå. Han fängslades under många år för sin kamp och när apartheidsystemet rämnade blev han den förste demokratiskt valde presidenten 1994.

Sydafrika har enorma naturtillgångar och är på många sätt modernare än sin omgivning. Dock är fördelningen mycket skev varför fattigdom och arbetslöshet är stora problem. Likaså är den höga andelen människor som smittas av HIV/AIDS bekymmersam för hela samhället. Turismen är en viktig näring för landet. Som ett av Afrikas mest mångskiftande länder etniskt och kulturellt utgör Sydafrika ett populärt resmål. Landets nationalparker är också ett stort dragplåster för alla naturälskare och inte mindre än 7 platser finns upptagna på Unescos världsarvslista. Besöksfrekvensen kommer att spränga alla tidigare barriärer 2010 då Sydafrika står värd för hela fotbolls-VM.