Sök & boka billiga flyg:

Zambia

Zambia

zm

Zambia - med det officiella namnet Republiken Zambia - är ett sydafrikanskt land som saknar kust mot havet. Det gränsar till Angola västerut, Botswana, Namibia och Zimbabwe söderut, Malawi österut, Kongo-Kinshasa norrut samt Tanzania i nordost. Zambias totala befolkningsmängd uppgår till ungefär 13 miljoner invånare varav merparten är bosat i och runt huvudstaden Lusaka (drygt 3 miljoner) samt längs det “kopparbälte” som ligger i den nordvästra delen av landet. Landet - eller det område som för närvarande utgör det - har varit befolkat av jägare och samlare i tusentals år. Européer kom sporadiskt i kontakt med landet på 1700-talet men först i slutet av 1800-talet väcktes reellt intresse vilket renderade i den brittiska kolonin Nordrhodesia.

Zambia erhöll efter lång kamp sin självständighet 1964 och landets förste president blev Kenneth Kaunda som också hade varit ledare för den rörelse som kämpat för ett oberoende land. Sedermera kom Kaunda att knyta nära band med totalitära stater som Sovjetunionen, Kina och Irak. Styret under honom föll 1991 varefter flerpartisystem med val har införts. Detta ledde till att ekonomin förstärktes under 2000-talet, inte minst tack vare ökade kopparpriser. Fortfarande lever dock många under fattigdomsgränsen och HIV/AIDS är en annan faktor som försvårar tillvaron ytterligare.

För turister finns dock här några av världens bästa möjligheter till att via safaris uppleva det genuina afrikanska vildmarkslivet. Den största attraktionen tvivelsutan är Victoria Falls, ett av världens allra största vattenfall. Här arrangeras även årligen många olika festivaler vilka för en besökare är något utöver det vanliga.