Sök & boka billiga flyg:

Zimbabwe

Zimbabwe

zw

Zimbabwe - med det formella namnet Republiken Zimbabwe - är ett land beläget i södra Afrika som saknar kustförbindelse med havet. Det ligger - i geografiskt hänseende mellan floderna Zambezi och Limpopo och gränsar till Botswana i sydväst, Moçambique österut, Sydafrika söderut samt Zambia i nordväst. Regionen har varit befolkad sedan medeltiden men själva landet uppstod i egentlig mening inte förrän kolonialiseringen 1888 av britterna som döpte det till Rhodesia.

Här fördes en av de längsta befrielsekamperna på hela kontinenten med den nuvarande presidenten Robert Mugabe som en av ledarna. Landets självständighet erkändes först år 1980 och alltsedan dess har Mugabe suttit vid makten, endera som premiärminister eller som president. Från rollen som frihetskämpe har han gått till att numera vara en av världens mest ökända diktatorer och anses ansvarig för den massiva ekonomiska kräftgång som drabbat landat med bland annat galopperande inflation. Även vad gäller de mänskliga rättigheterna i landet riktas frän kritik mot Mugabe och hans styre. Vid valen 2008 uppstod anklagelser om valfusk och efter internationella påtryckningar förhandlades en lösning fram med delat styre och premiärministerposten gick därför till oppositionsledaren Morgan Tsvangirai. Dessa oroligheter har medfört att även turismen gått kraftigt tillbaka och man räknar med att cirka tre fjärdedelar av de tidigvarande nästan 2 miljoner besökare per år har fallit bort under 2000-talet.

Landet har annars mycket att erbjuda besökaren med bland annat Victoria Falls (som man delar med Zambia) vilket är ett av världens allra största vattenfall, Great Zimbabwe som är ruinerna av en antik gammal stenstad (ordet zimbabwe betyder stenhus) samt huvudstaden Harare som visserligen förfallit något under den ekonomiska krisen.