Bundhaya Resort

Bundhaya Resort är ett mycket bra budgetalternativ på Pattaya Beach. Här bor man i bungalows antingen i form av dubbelrum eller deluxe-rum, på stranden mellan havet och djungeln. Dubbelrummen är ganska enkla, med inredning i en rustik och naturlig stil. Teve, badrum och luftkonditionering är naturligtvis standard. Städning utförs alla dagar i veckan. Deluxe-rummen är lite rymligare och innehåller dessutom en minibar. Alla rum har terrasser med utsikt över stranden och vattnet.

Hotellet omfattar även en liten butik samt möjlighet till uppkoppling mot Internet. Restaurangen och baren är gemytliga och inbjuder till långa kvällar med god mat och dryck i goda vänners sällskap. I baren finns ett biljardbord för den som vill spela några rundor efter middagen.

Bundhaya Resort är ett populärt alternativ för turister som är intresserade av snorkling. Hotellet anordnar till exempel en egen snorklingstur, men man behöver faktiskt inte ge sig ut på större utflykter för att uppleva bra snorkling. Bara några meter utanför bungalowerna ligger en undervattensvärld som bara väntar på att upptäckas.

Posted in Thailand | Leave a comment

Sita Beach Resort & Spa

Sita Beach Resort & Spa är ett hotell- och spakomplex som ligger på den sydvästra sidan av Koh Lipe på Pattaya Beach. Hotellet är nybyggt och man har lagt mycket energi på att anpassa hotellet för semestrande barnfamiljer. Till exempel har barnen en egen pool att bada i.

Hotellrummen finns i två varianter – dubbelrum samt deluxe-rum. Rummen ligger i längor med en tydlig bungalowkänsla. Alla tänkbara faciliteter erbjuds i rummen. Teve, minibar, hårtork, luftkonditionering, gratis internetuppkoppling och vattenkokare är naturligtvis standard. Rummen städas dessutom varje dag.

Sita Beach är stolta över sin restaurang, och det med all rätt. Restaurangen ligger precis på stranden, med en utsikt som slår det mesta. Maten är en spännande blandning av det kontinentala köket och klassisk thailändsk matkultur. Fisk och skaldjur är naturligtvis stapelvaror i restaurangens utbud.

Semesterfirare som vill kombinera sol och bad med hälsobehandlingar och massage ska absolut undersöka Sita Beach lite närmare. Spa- och massageavdelningen specialiserar sig på föryngrande och hälsofrämjande behandlingar.

Posted in Thailand | Leave a comment

Viktigt att jämföra kreditkort

Ett kreditkort är ett betalkort där användaren handlar på kredit för att betala tillbaka senare. Kortutgivaren som oftast är en bank, lånar ut pengar(ger kredit) till användaren. Användaren betalar tillbaka senare. Betalas hela krediten tillbaka vid första förfallet är köpet räntefritt. För all kredit som inte blir betalat vid det första förfallet betalar användaren ränta på. Kreditkort är oftast ett fysiskt kort utformat i plast, men kan även vara virtuella kort som man använder genom att handla på nätet eller med sin mobiltelefon.

Det finns inget facit på vilket kreditkort som är det bästa kortet. Olika kreditkort passar olika bra till olika personer. Det viktigaste när man skall hitta ett kreditkort är att hitta ett kreditkort som passar ens behov.

Vilket passar dig bäst?

Jämför kreditkort och se vilken som passar dig bäst. Om du reser mycket ska du ha ett kreditkort som är nischad på just reseförmåner. Ett resekort är ett kreditkort som ger fördelar i förbindelse med resan som t.ex. reseförsäkring och rabatter hos hyrbilsföretag och andra relaterade produkter och tjänster som är bra att ha när man reser utomlands eller inrikes.

Shoppar du mycket? Ja då kanske ett kreditkort som fokuserar på shopping-förmåner vara något för dig? Kreditkort som ger rabatt när man handlar kallas för bonuskort, shoppingkort eller rabattkort. De största besparingarna man gör med kreditkort är kanske på shopping. Därför är det smart att tänka igenom lite extra noga vad man lägger sina pengar på så att man kan hitta ett kreditkort som matchar sitt eget shoppingvanor. Typiska fördelar är att få rabatter på branscher eller på specifika butiker. Om du till exempel köper mycket kläder kan det vara bra att hitta ett kort som ger dig rabatt på kläder etc.

En del kort ger rabatt varje gång du handlar, dessa korten kallas ofta för bonuskort, matkort eller kreditkort med cashback.

För att hitta rätt kreditkort är tipset att börja med att kartlägga hur du normalt spenderar pengar och försök sedan att hitta ett kreditkort som matchar till dina vanliga utgifter och vanor.

8 viktiga frågor innan man jämför kreditkort

 • Gratis reseförsäkring? Behövs det?
 • Vilka kostnadsfria försäkringar måste inkluderas?
 • Bonusprogram, ett måste?
 • Rabattprogram, ett måste?
 • Räntefria dagar? Behövs det?
 • Reseförmåner? Behövs det?
 • Delbetala eller betala fakturan direkt?
 • Är den effektiva räntesats som tillämpas viktig?

5 steg för att jämföra kreditkort

 • Ta reda på vilka typer av kreditkort som finns.
 • Kartlägg ditt konsumtionsmönster.
 • Ta fram aspekter som är av stor vikt. Likt den effektiva räntesatsen och/eller den inkluderade reseförsäkringen.
 • Jämför kreditkorten mot varandra. Förslagsvis med hjälp av en jämförelse portal.
 • Ansök om och ta emot ditt kreditkort.

Att ta hjälp av en jämförelse portal för kreditkort är lite av ett måste då det är nästintill omöjligt att få en bra överblick om man inte besöker utfärdarens webbsidor direkt.

Posted in Ekonomi, Resor | Leave a comment

Koh Lipe, utflykter

Koh Lipe är ett paradis för turister som är intresserade av snorkling och dykning. Man kan snorkla direkt från stranden men också ta en båttur till någon av de angränsande öarna. Det finns många firmor som hyr ut snorklingsutrustning.

Strax utanför Sunrise Beach ligger två små öar, Koh Kra och Koh Usen, som båda bjuder på utmärkt snorkling. Är man en skicklig simmare går det att simma mellan öarna och uppleva en magnifik undervattensvärld på vägen. Snorklingen vid Sunset Beach är också bra. En sak att tänka på är dock att vattnet utanför Sunset Beach är mycket grunt. Därför är det en god idé att snorkla när tidvattnet står som högst. Vid Pattaya Beach är snorklingen som bäst längst i väst, nära hotellet Bundhaya Resort. Vill man uppleva den bästa snorklingen ska man dock boka en båttur till Koh Lipes grannöar.

Dykningen på Koh Lipe är en underbar upplevelse. Man börjar med att besöka någon av öns dykshoppar. Här finns utrustning att hyra och man kan boka dykturer. De mest populära dykställena är Koh Chabang, där man kan dyka ner till 16 meter, och Koh Sawang, där man kan skymta större fiskar bland koraller och exotiska fiskar.

Posted in Thailand | Leave a comment

Koh Lipe, matkultur

Maten på Koh Lipe är både spännande och relativt billig. Det finns ett antal lite mer exklusiva restauranger men man kan också äta en enkel middag på stranden. Eftersom ön är så liten och det bara tar ungefär 15–20 minuter att gå mellan stränderna samt upp och ner för huvudgatan är det enkelt att utforska restaurangutbudet, om man nu inte väljer att äta på hotellets ofta utmärkta restaurang.

Kvällarna på Koh Lipe är magiska. Då anordnar restauranger och hotell grillning på stranden. Några guldkorn på Pattaya Beach är Mellow Mango och Monkey BBQ. Maten, som alltid består av pinfärska råvaror, smakar fantastiskt.

Alla restauranger och hotell serverar traditionell thaimat, men Koh Lipe erbjuder även mer traditionellt västerländsk mat samt olika specialiteter från hela asien. Spidermonkey serverar pizza, varma mackor och sallader. Italiensk mat som lasagne och pasta hittar man på restaurangen La Luna. Den som vill ta en fika efter en dag i solen gör klokt i att besöka Kafair Bakery & Coffee Shop på Sunset Beach. Här finns gott kaffe och fikabröd i alla möjliga former.

Posted in Thailand | Leave a comment

Malaga – Picassos paradis

I Andalusien på Spaniens södra kust hittar du den vackra kulturstaden. Vackert väder, fina stränder, och mat och dryck så det räcker och blir över. Malaga är en relativt liten stad med internationella mått mätt med ett invånarantal på runt 520 000. För oss svenskar så må det låta mycket, och det räcker absolut för att få den där storstadspulsen som många är ute efter. Du har aldrig långt till ett fint fik eller en restaurang som serverar både internationell och klassisk spansk mat. 

Ett spansk matfenomen som även har blivit populärt här hemma i Sverige är tapas. Tapas kommer ursprungligen från Spanien, och det är ett koncept som innebär att man endast serverar smårätter för ett sällskap att dela på. Mycket av rätterna är inspirerade av matkultur från länder runt hela medelhavet, och kan bestå av så lite som bröd, oliver, och lite nötter. När du besöker en tapasrestaurang så kan du räkna med ett betydligt bredare och mer avancerat utbud. Rätter som kan ses som klassiska tapasrätter är bland annat friterad bläckfisk, olika typer av ost och skinka, grönsaker som är tillagade på olika sätt, och andra friterade havsdjur. 

Utöver en spännande matkultur så finns det mycket annat att upptäcka i Malaga och Andalusien. Staden var hemstad för Pablo Picasso, och är en utvecklad kultur- och konststad. Den största kollektionen av konstnärens verk hittar du i staden på Picasso Museum Málaga. Oavsett om du sedan innan är en stor beundrare av hans konst så är museet värt ett besök. 

Att ta sig till Malaga från Sverige är lätt då det finns direktflyg både från Landvetter, Arlanda, och Kastrup i Köpenhamn. Tack vare att staden på senare år blivit en väldigt populär semesterort att besöka är det numera flera flygbolag som erbjuder billiga flyg till staden. Även om du skulle befinna dig någon annanstans i Europa så är det lätt att hitta flygförbindelser som passar. I och med populariteten och hur konkurrensen har ökat mellan flygbolagen så har priserna blivit allt billigare och billigare. Om man ska leta bland alla dessa bolag för att hitta de billigaste priserna så behöver du sitta en evighet. Därför finns tjänster som Flyg.nu, där du kan låta dem söka och jämföra flygresor bland alla världens flygbolag. 

För att ta reda på hur det bästa erbjudandet för dig och dina planer ser ut så behöver du endast klicka i destination och vilka datum du vill resa. Alla billiga flygbiljetter till och från staden scannas av för att sen presenteras för dig som ett paket. Det spelar ingen roll om de billigaste flygresorna är med två olika bolag eftersom att tjänsten sätter ihop resan åt dig så att du lätt kan boka utan att behöva gå in själv och leta på dessa flygbolags hemsidor. 

Oavsett om du vill resa från Sverige eller någon annan stad ute i världen så fungerar tjänsten alldeles utmärkt, då den kan leta även bland de flygbolag som inte finns i Sverige. Vill du uppleva den fina kuststaden så är det bara att gå in att boka direkt!

Posted in Spanien | Leave a comment

Koh Lipe, sevärdheter

Koh Lipe är en del av Tarutao National Marine Park, en nationalpark som består av totalt 51 öar. Koh Tarutao är den största ön i gruppen och är belägen ett par mil väster om Koh Lipe mot det thailändska fastlandet. Koh Lipe och de andra öarna i nationalparken är i princip en enda stor sevärdhet, särskilt för vintertrötta svenskar som vill uppleva storslagen natur och spännande undervattensäventyr.

Öarna Koh Rawi och Koh Adang är helt täckta av regnskog och är ganska svårtillgängliga. Koh Tarutao är en bergig ö som till största delen är täckt av regnskog och mangroveträsk. Här finns också helt orörda stränder och spännande grottor att utforska.

För turister till Koh Lipe är det dock undervattenslivet omkring ön som är den största och mest tillgängliga sevärdheten. Bara några steg från strandens solstolar ligger ett korallrev med ett rikt marint liv. Exotiska fiskar som clownfiskar och havsängel samsas med krabbor och ödlor. Lite längre ut i havet finns delfiner, rockor och andra större havslevande djur. Det är bara att sätta på sig snorklings- eller dykutrustningen och ge sig ut på ett riktigt äventyr under vattenytan.

Posted in Okategoriserade | Leave a comment

Transporter på Koh Lipe

Koh Lipe har ganska goda förbindelser med det thailändska fastlandet. Under högsäsong, det vill säga november–maj går dagliga färjor från bland annat Pak Bara, Phi Phi och Koh Lanta. Under lågsäsong är kommunikationerna lite sämre. Då måste man ta en motorbåt från Pak Bara för att ta sig till Koh Lipe. Eftersom Koh Lipe ligger mycket nära Malaysia kan man under högsäsong också åka reguljära motorbåtsturer till och från den malaysiska ön Langkawi.

Man ska känna till att Koh Lipe ligger en bra bit ifrån andra populära stränder och platser i Thailand. Båtturen till ön tar alltså ganska lång tid. Färjan från Koh Phi Phi tar till exempel ungefär åtta timmar. Turister som vill ta sig till Koh Lipe från Phuket behöver först ta sig till Koh Lanta och övernatta där, för att dagen därefter ta färja eller motorbåt till Koh Lipe. Kommer man från Krabi är det bästa alternativet att först ta en minibuss till Pak Bara för att där byta till färjan. Resenärer från Bangkok gör bäst i att flyga till Hat Yai och därefter åka till Pak Bara för vidare transfer söderut.

Posted in Thailand | Leave a comment

Klimatet på Koh Lipe

Koh Lipe har i huvudsak två årstider, en som är blöt och regnig och en som är torr. Temperaturen och luftfuktigheten skiljer sig dock bara nämnvärt mellan årstiderna. Det är mellan 27 och 30 grader i luften året om och luftfuktigheten sjunker sällan under 80 procent. Regnperioden börjar när monsunregnen drar in i slutet av maj. I november inleds den torrare och något svalare perioden. April och maj är de varmaste månaderna.

Högsäsongen på Koh Lipe infaller mellan november och början av maj. Då skiner solen i princip varje dag och man undviker regn och hård sjö. Under jul- och nyårshelgerna når turistsäsongen sin absoluta topp, och det gäller att boka in semesterresan i mycket god tid.

Turister som vill ha ön nästan helt för sig själva väljer att resa till Koh Lipe under lågsäsong, det vill säga maj–november. Det regnar visserligen ganska mycket och många dagar är himlen täckt av moln, men det är inte sällsynt att solen tittar fram och bjuder på fantastiska semesterdagar. En stor fördel med lågsäsongen är att snorklingen är bättre än under den torra perioden eftersom sikten i vattnet är bättre.

Posted in Thailand | Leave a comment

Allmän turistinformation om Koh Lipe, Thailand

Koh Lipe är en vacker ö som ligger strax väster om Malaysia i Malaccasundet. Ön, som ligger cirka sju mil sydväst om det thailändska fastlandet, är en del av Tarutao, en av Thailands mest kända nationalparker. I hela nationalparken finns ett femtiotal öar, alla med olika karaktär. Koh Lipe är den mest tillgängliga ön i nationalparken. Ön är relativt platt och är fri från rev på tre sidor.

Koh Lipe är en ytterst liten ö. Med bra kondition och bra skor kan man gå runt hela ön på strax under två timmar. Man har alltså nära till allt, oavsett var på ön man befinner sig.

Det finns tre större stränder på ön, Pattaya Beach, Sunrise Beach och Sunset Beach. Pattaya är den största stranden och här ligger även de flesta hotell. Hotellen är inte särskilt stora – den stora turistboomen har inte slagit till riktigt – och består främst av bungalows i olika storlekar. På stränderna, som är mycket långgrunda och därför passar mycket bra för barnfamiljer, ligger också små mysiga restauranger och barer. Vill man botanisera bland alla matställen som finns på Koh Lipe ska man ta sig till öns huvudgata. Här finns också många dykfirmor som kan anlitas för dykturer runt ön.

Eftersom ön ligger något avskild är kommunikationerna och energiförsörjningen sämre på Koh Lipe än på det thailändska fastlandet. På kvällar och nätter är det becksvart och man slösar inte energi på att lysa upp områdena utanför stränderna. Det finns telefonkiosker och man kan också använda sin egen mobiltelefon. Dock finns inte täckning för 3G. När det gäller internetuppkoppling bör man veta att uppkopplingen går via satellit och därför är något långsam. Vill man kolla e-post och ladda upp bilder till familj och vänner kan man besöka en av de många internetcaféer som finns på ön.

Innan man bokar flyget till Thailand bör man vara medveten om att Koh Lipe har olika säsonger. Under december – februari råder högsäsong. Då invaderas ön av såväl jul- och nyårsfirande européer som thailändarna själva. Maj till november råder lågsäsong. Under denna tid har hotellen rejäla rabatter och man kan ha ön nästan för sig själv. Man ska dock känna till att kommunikationerna med fastlandet är ganska begränsade under lågsäsongen.

Posted in Thailand | Leave a comment