Sök & boka billiga flyg:

Adana

Adana

Stad:Adana Land:esTurkiet
IATA-kod:ADA Tidszon:+0200
Landskod:TR Hotell i Adana

Adana är huvudstad i den turkiska provinsen med samma namn. Med sina nära 1,3 miljoner invånare utgör den Turkiets femte största efter Istanbul, Ankara, Izmir och Bursa.

Den här platsen hyser en mångtusenårig historia och har styrts av många skiftande herrar under sin tid varav assyrier, såväl det romerska kejsardömet som den persiska stormakten, bysantiner och det ottomanska riket kan nämnas. Dagens Adana har utvecklats till en modern metropol med dess industriella tyngdpunkt på textilier av olika fabrikat.

Man lägger lätt märke till de platta taken på boningshusen vilket kommer sig av att sommartemperaturen gör det i det närmaste outhärdligt inomhus varför många väljer att sova på taken. Bland stadens sevärdheter bör absolut den gamla stenbron besökas vilken byggdes under den bysantinska eran och är världens äldsta som fortfarande är i bruk. Här finns också ruinerna av det gamla slottet Yilanli Kale från år 782.

Adana har också flera kulinariska specialiteter och bland dessa är kanske Adana kebab: salgam vilket inte har något att göra med kebab i den mening vi är vana att använda ordet utan en lätt jäst och salt dryck framställd av majrovor.

Intressanta länkar om Adana:

Wikipedias sida om Adana