Sök & boka billiga flyg:

Danmark

Danmark

dk

Danmark är det sydligaste av de skandinaviska länderna och kan på sitt sätt sägas utgöra en länk mellan Norden och resten av den europeiska kontinenten. Landet består av den stora halvön Jylland samt flera hundra öar varav Själland och Fyn är de största. Till detta kommer att de betydligt nordligare öarna Grönland och Färöarna också är danskt territorium även om dessa numera har en betydande självständighet.

Arkeologiska fynd ger vid handen att Danmark kan ha varit bebott så långt tillbaka i tiden som 12 500 år före Kristi födelse och att marken har odlats sedan nära 4 000 före Kristi födelse. I modern historia har landet varit i väpnad konflikt med Sverige och även styrt över södra Sverige. Klimatet här är tempererat och närheten till havet gör att det blåser mycket ofta på de flesta platser i Danmark. Landskapet är till största delar slätter och högsta punkten över havet är cirka 171 meter. Danmark har i dag en mycket stark ekonomi med omdömen som världens högsta lägstalöner och världens högsta nivå av jämlik inkomst enligt internationella organisationer.

Landets starka valuta har dock medfört att landet ses som tämligen dyrt. För att möta detta har exempelvis vissa turistattraktioner valt att själva sätta växlingskursen 1:1 för svenska kronor och på så sätt locka fler besökare. Den danska huvudstaden Köpenhamn är inte bara landets, utan hela Nordens, största och här ligger också nöjesparken Tivoli som är den i särklass största turistattraktionen med nära 4 miljoner besökare årligen. Andra stora dragplåster är Dyrehavsbakken i Köpenhamn och Legoland i Billund som är ett mycket populärt resmål för familjer.