Sök & boka billiga flyg:

Spanien

Spanien

es

Spanien - som officiellt benämns Konungariket Spanien - är ett land i sydvästra Europa, tillsammans med grannlandet Portugal beläget på Iberiska halvön. Andra grannar är Andorra, Frankrike och Gibraltar samt naturligtvis havet med lång kustlinje mot Medelhavet (söder- och österut) och Atlanten (mot nord/nordväst). Det spanska territoriet omfattar också ögrupperna Balearerna i västra Medelhavet och Kanarieöarna utanför den afrikanska nordkusten samt de autonoma städerna Ceuta och Melilla. De sistnämnda är lokaliserade på det afrikanska fastlandet och gränsar till Marocko.

Spanien är den till ytan sett näst största nationen i såväl Västeuropa som Europeiska Unionen, EU efter Frankrike. Statsskicket är en så kallad konstitutionell monarki vilket innebär att kungen (sedan 1975 Juan Carlos I) är landets statschef men att premiärminister/regering/parlament sköter de politiska göromålen i realiteten. Området har en fantastiskt rik historia och arkeologiska efterforskningar visar att det funnits människor på Iberiska halvön så länge som smått otroligt 1,2 miljoner år. Det nuvarande Spanien grundades år 1479 då de båda kungarikena Aragonien och Kastilien gick samman under simultan ledning av respektive länders regenter. Landet utvecklas under de nästkommande 200 åren till en global stormakt med stora kolonialområden i både Amerika och Asien. Detta avspeglas fortfarande idag då spanska är världens näst största språk sett till infödda användare. 1900-talet präglades till stor del av diktaturen under general Fransisco Franco som varade mellan 1939 och 1975 och som blev utfallet efter det Spanska inbördeskriget 1936-1939.

Idag är Spanien en modern demokrati med välmående ekonomi. Smolket i den spanska bägaren består i den baskiska separatiströrelsen ETA som utfört flera terroristdåd. Turismen har under många årtionden varit betydande och är numera världens näst största, sett till antal besökare. Den beräknas inbringa ungefär 40 miljarder euro per år. Resmålen och attraktionerna är otaliga med charterparadis som Mallorca, Las Palmas och Menorca, storstäder fyllda med kultur, shopping och nöjesliv såsom huvudstaden Madrid och den katalanska staden Barcelona samt publikdragande arrangemang där kanske tjurrusningen i Pamplona är det mest välkända.