Sök & boka billiga flyg:

Nederlanderna

Nederlanderna

nl

Nederländerna är en europeisk monarki som officiellt heter Konungariket Nederländerna. Det vardagligen ofta använda namnet Holland är endast en region av Nederländerna och alltså inte mer korrekt än om Sverige skulle kallas för Svealand eller dylikt. Landet ligger i västra Europa och gränsar till Belgien i söder, Tyskland i öster och England i väster men då via Nordsjön. Dessutom ingår även Aruba och Nederländska Antillerna i kungadömet.

Området har under olika historiska perioder hört till varierande statsbildningar under andra länders regenter. Då Karl V härskade sträckte sig de sjutton nederländska provinserna över merparten av Belgien och Luxemburg samt delar av Frankrike och Tyskland. Sedermera ingick landet i den franska stormakten under Napoleon. Under andra världskriget invaderades Nederländerna av Tyskland trots att landet till att börja med, liksom under första världskriget, hade en neutral hållning. I dag är landet en stark och mycket liberal marknadsekonomi med de lägsta arbetslöshetssiffrorna i hela den europeiska unionen, EU. Börsen i Amsterdam är världens äldsta och en av Europas största. Här finns också Europas största hamn, belägen i Rotterdam. Nederländernas industri är till stora delar inriktad på livsmedel, elektronik och petroleum.

Landet är förstås också känt för sina liberala förhållningsregler till prostitution (helt lagligt), cannabis (förvisso illegalt men tillåtet i mindre mängder) och aktiv dödshjälp. Mera restriktiv hållning är emellertid på gång enligt politiska signaler. Framförallt huvudstaden Amsterdam, Nederländernas absolut populäraste resmål, bjuder på olika grader av denna friare livsstil. Bland utbudet av museer finns också de mera ovanliga temana sex och droger.